Google

 

Trafikte hız limitlerinin aşılmasına "kademeli ceza" geliyor.


AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan,  yaz aylarında halkın ve parti teşkilatlarının taleplerini dinlediklerini ve bu görüşmelerde öne çıkan konulardan birinin radar uygulamasındaki sorunlar olduğunu belirtti. Mevcut uygulamadan şikayet olduğunu ifade eden Turan, "Hız limitinin 50 olduğu yerde bir kişi, 51 ile de geçse, 81 ile de geçse, 101 ile de geçse aynı cezayı veriyor. Üstelik bunlar yüklü cezalar" dedi.
Gelişmiş dünya ülkelerinde "kademeli cezalandırma sistemi" olduğuna işaret eden Turan, "50 olan hız limitini 51 ile geçenle, 61 ile geçenle, 101 ile geçenle hep orantılı olarak artan cezalar uygulanıyor. İnsan 51 ile geçmişse küçük bir hatası olmuştur. 81 ile geçiyorsa bir art niyeti, hız yapma isteği vardır. Bu hız kastının incelenmesi ve buna göre ceza verilmesi gerekir. Şu anki uygulamada kısmi, tolere eden yönetmelikler olsa da sadece iki kademe var, tam olarak kademelendirme yok. Bizde iki ceza var; ilk geçişte 150, ikinci geçişte 300 lira ceza var. İlk cezayı ihmal eden iki katını ödüyor. Oysa bunun çok daha fazla olup, küçükten büyüğe çıkması gerekiyor. Az ihmalden az, çok ihmalden çok ceza verilmesi gerekiyor'' diye konuştu.
TBMM Araştırma Merkezi'nden konuyla ilgili Avrupa ülkelerindeki uygulmaları sorduğunu, kendisine gelen bilgileri İçişleri Bakanlığı ile paylaştığını anlatan Turan, bakanlığın kendisine olumlu görüş bildirdiğini söyledi.
BAKANLIK OLUMLU YANIT VERDİ
Turan, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, "Hız limitlerini yüzde 30'a kadar aşanlara uygulanan para cezası miktarı, bir kilometre de aşılsa, 30 kilometre de aşılsa aynıdır. Yüzde 30'dan fazla aşanlar da hız limitini kaç kilmotre aşarsa aşsın aynı ceza uygulanmaktadır. Hız sınırı 110 kilometre bir yolda 122 ile geçenlere de 140 kilmotre ile geçenlere 166 lira, 145 kilometre ve üzeri geçenlere de 343 lira para cezası uygulanmaktadır. Bu uygulamanın gözden geçirilmesi  ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 10 kilometrede bir değiştirilsin'' görüşünü ifade etti.
İçişleri Bakanlığı, Turan'a gönderdiği yanıtta, hız sınırlarını aşan sürücülere uygulanmakta olan idari yaptırımların Avrupa ülkelerinde gibi Türkiye'de aşılan hız limitleriyle orantılı olarak artırılmasına yönelik talebinin incelendiğini belirterek, Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişikin olarak hazırlanan ve görüşü alınmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilme aşamasında olan kanun taslağı içinde, "hız limitlerini aşan sürücülere aşılan hız limitine göre üç kademeli olarak artan idari yaptırım uygulanması"na ilişkin düzenlemelerin de yer aldığını bildirdi. AA

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Başa Dön