Google

Android ile çalışan ve parmak izi tanıma özelliği bulunan akıllı telefon One Max, 5.9 inç boyutunda ekrana sahip. HTC’nin yeni modeli, 'phablet' kategorisinde. İngilizce 'phone' ve 'tablet' sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulan 'phablet' kelimesi, telefondan büyük tablet bilgisayardan küçük cihazları tanımlıyor.

Yeni modelin bir önceki versiyonu HTC One pazarda büyük ilgi görse de satışlarda Samsung’un Galaxy S4 modelinin gerisinde kalmıştı. HTC, Temmuz-Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte zarar ettiğini ve yaklaşık 3 milyar Tayvan doları (100 milyon ABD doları) bütçe açığı olduğunu duyurmuştu. HTC’ye kıyasla Samsung Electronics ise üçüncü çeyrekte kara geçmişti.

Parmak izi güvenliğiHTC One Max yerleştirilen parmak izi tarayıcısıyla, İngiltere pazarında satışa sunulan bu özelliğe sahip ilk Android telefonu oldu. Parmak izi tarayıcısı Apple’ın iPhone 5S’i için de kullanılmıştı.

Motorola’nın 2011’de çıkan Atrix modelinin arkasına da parmak izi tarayıcısı yerleştirilmiş ancak tarayıcının sağlıklı çalışmaması nedeniyle firma bir sonraki modellerinde bu özellikten vazgeçmişti.

Güney Koreli Pantech adlı firma da Ağustos’ta kendi pazarına sürdüğü telefonda bu özelliği kullanmış, daha sonra ‘Vega Note LTE-A’ adlı tablet bilgisayar ve telefon modelinde de kullanacağını açıklamıştı.

HTC’den yapılan yazılı açıklamada, “Parmak izi tarayıcısı kullanıcının ekranı kilitleyip kilidini açmasını ve her bir parmak izine kaydedebileceği üç farklı uygulamaya hızla erişimini sağlayacak” dedi.

Apple’ın yazılım bölümü başkanı Craig Federighi, Bloomberg haber ajansına önceki günlerde yaptığı açıklamada iPhone kullanıcılarının biyometrik bilgilerinin ‘dışarıya sızmaması’ için A7 işlemcisinde parmak izi tanıma özelliğine bir ‘güvenlik duvarı’ yaratıldığını söylemişti. HTC ise raflarda yerini alan Qualcomm Snapdragon 600 işlemcisi kullanacağını belirtip müşterilerine şu güvenceyi verdi: “Parmak izi verileri şifreleniyor ve yerel bellekte saklanıyor. Kolayca erişilemez ve kopyalanamaz. Parmak izi kolaylıkla başka bir forma sokulamaz ve üçüncü bir kişi (ya da cihaz) tarafından kullanılamaz.”
'Suistimal edilebilir'

Fakat güvenlik uzmanlarına göre firmanın daha çok ayrıntısı vermesi gerekiyor.

Charteris danışmanlık firmasının teknoloji müdürü Alan Woodward, “Asıl soru: Firma ne tür bir şifreleme yöntemi kullanıyor?” “Sonuçta, biyometrik veriler güvenlik amaçlı kaydedildiğinde de suistimal edilebilir.” “Dolayısıyla tüketiciler, telefonu kaybettiğinizde, hacklendiğinde veya izinsiz, onay olmadan erişim sağlandığında [bilgilerin] rahatlıkla elde edilemeyeceği şekilde kaydedileceğinden emin olmak ister.” Temmuz ayında 4.3 inç ekranlı ‘mini’ telefonu piyasaya süren HTC, son modeliyle beraber HTC One ailesini de genişletmiş oluyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Başa Dön