Google


 İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği simide yüzde 40 zam yapıldığını açıkladı. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, un ve susam fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, "İSTESOB Tarife Komisyonumuz tüm girdi faturalarını bizzat inceleyip maliyet hesaplarını yaptıktan sonra zammı yüzde 40 olarak gerçekleştirdi" dedi.

İstanbul’da simit 1 lira 40 kuruş oldu. Tamamı ithal edilen susam fiyatının 4 liradan 10 liraya çıkmasıyla, simit fiyatlarında yüzde 40 bir artış gerçekleşti. Simit fiyatı 2011 yılında 75 kuruştan 1 TL’ye çıkarılmış ve o günden bugüne artış olmamıştı. Simidin yeni fiyatı ise yüzde 40’lık artışla 1.40 TL oldu.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, 2011’de 50 kiloluk un çuvalı 42 lira iken, bugün 58 liradan satıldığını, yani unda da 3 yılda yüzde 28’lik artış olduğunu bildirdi. Ayrıca 3 yılda personel maaşları, doğalgaz ve odun fiyatlarındaki artışların da zammı kaçınılmaz hale getirdiğini belirten Yılmaz “İSTESOB Tarife Komisyonumuz tüm girdi faturalarını bizzat inceleyip maliyet hesaplarını yaptıktan sonra zammı yüzde 40 olarak gerçekleştirdi” şeklinde konuştu.

Başkan Faik Yılmaz, ülkemizde tüketilen susamın tamamının Sudan, Pakistan ve Nijerya gibi ülkelerden ithal edildiğine dikkat çekti.
İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Ali Yücel ise hem susamda, hem de undaki artışa dikkat çekerek zammın 3 yıldır yapılmadığını söyledi. Simit fiyatlarının 2011 yılından beri 1 TL olduğunu belirten Ali Yücel, “3 yıldır zam almadık. Ancak susamdaki yüzde yüzlük artış ve undaki artıştan dolayı mecbur kaldık. 2011 yılında 50 kiloluk unu 42 liradan alıyorduk, bugün fiyat 58 lira. Doğalgazda, odunda ve personel giderinde 3 yılda çok önemli artışlar oldu. Girdi maliyetlerindeki bu artışlardan dolayı, bu hafta ortasında birliğimize (İSTESOB) yüzde 50’lik zam talebimizi yazılı olarak bildirdik, onlar da maliyet hesabı yapıp zammı 40 kuruş olarak gerçekleştirdi” diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Başa Dön